2009. augusztus 30., vasárnap

Életrajzi dráma 11. - Napóleon (2002)

























Szinte hihetetlen, hogy előbb nem készült el...

A Napóleon életét feldolgozozó monstre európai koprodukciós életrajzi sorozat már annyira váratott magára, hogy csoda, hogy csak a harmadik ezredfordulót követően készült el - az ilyesmi annyira az ötvenes-hatvanas évek világába illik bele, hogy szinte hihetetlen, hogy a sok akkori, ötletesnél ötletesebb producer kihagyta ezt a sanszot.

A négy részből álló széria, melynek külön-külön minden része maga is kitesz egy-egy több mint másfél órás filmet, akár a prototípusa is lehetne az "odschool" időszak utáni, mégis "oldschoolos" profizmussal kivitelezett életrajzi szériáknak.




Tipikusan olyan sorozat ugyanis, amely bár semmi újat nem hozott be a sorozattörténetbe, az eddigi panelekből mégis tökéletes profizmussal kivitelezett munkát hozott össze. S a profizmus egyik legfőbb összetevője éppen a színészek játéka: Napóleon igazságügyminiszterét, Fuché-t Gerard Depardieu, ellenfelét és a későbbi igazságügyminisztert, Talleyrand-t, John Malkovich játssza, az osztrák államminisztert, Metternichet, Julian Sands, Napóleon első feleségét, Josephine-t Isabella Rosselini, Mária Lujzát Mavie Höbiger, későbbi szeretőjét, Walewska bárónőt, pedig Alexandra-Maria Lara játssza.

De a lényeg mégiscsak az, hogy Napóleon-t ugyanaz a személy játssza, mint Jacques Foche-t a Jöttünk, láttunk...-trilógiában - Christian Clavier... (A probléma csak ott adódott, mikor a tizenkilenc éves fiatal hadvezért játszotta a film készítése idején éppen ötven esztendős CC... - s ezzel rá is tapintottam a sorozat egyetlen hibájára).




Alapszitu

Vajon ezek után mit mondjak a történetről?

Maga Napóleon élete - minden idők egyik legismertebb és legnépszerűbb életrajza a kezdetektől a végig - s mindez ilyen színészek tolmácsolásában?

Erről nem beszélni kell, hanem inkább nézni...


How I met these series?

Számtalanszor leadták a magyar tv-adók - először az rtl klub, minthogy Stohl András is játsszik benne - egy mellékszerepet (persze ők főszerepként tűnteték fel - LoL)...




Miért és kinek érdemes megnézni?

Javíthatatlan bonapartistáknak kötelező - de ők már úgyis látták.

A többieknek pedig csak egy sorozat a sok közül amit érdemes bepróbálni - főleg a hangulata és az igényes, profi kivitelezése miatt...


Mindentaszemnek:

Napóleon életének legnagyobb és a sorozattörténeténet egyik legdrágább csatája - az 1805-ös Austerlitz mellett folytatott ütközet:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése