2009. augusztus 22., szombat

Dramedy 4. - Forró szél / Vruc vetar (1980)
























És Jugoszlávia színre lép!

Nos, hát tulajdonképpen már lelépett a színről, minthogy egy olyan országról van szó, amely idestova tizenöt esztendeje nem létezik, és nem valószínű, hogy valaha is újjá fog születni: legalább is abban az állapotában biztosan nem, ahogyan Josip Broz Tito, az ország kommunista diktátora hátrahagyta 1980. májusi halálakor - de nálunk, itt a listán, most lép színre először és nem is utoljára...

A dátumot azért hangsúlyoztam ki, mert a szériát pont ebben ennek az évnek a januárjában kezdték el adni, és ugyanezen esztendő márciusában fejezték be (mindössze tíz részes - bár sok sorozatnak lenne akárcsak öt része, ami ennyire sziporkázó!), két hónappal a "nagy vezető" halála előtt - vagyis, ha úgy tetszik a "Forró szél" egyfajta szimbolikus búcsú a "békebeli" Tito-i Jugoszláviától, amely lett légyen bármilyen rossz is, a régió történetének hosszú idő óta legbékésebb évtizedeiről beszélünk - elég csak egy pillantást vetnünk a sötét kilencvenes évek és a délszláv háborúk időszakára...




Békebeli Jugoszláviáról beszéltem: nem véletlenül, ugyanis a "Forró szél" egy tipikus békebeli sorozat. Főhőse, Borivoje Surdelovic, vagyis Surda (Ljubisa Shamardzic - nem utoljára tűnik fel a listán) pedig tipikus békebeli figura - akinek, bár rendszeresen jelentkező alacsony vérnyomása miatt állandóan le kell feküdnie és kávét kell innia, azért mégis jó érzi magát a bőrében, talán elsősorban azért, mert, bár úgy tűnik, amibe csak belefog, balul üt ki, ott van számára a biztoságos szociális háló, amely nem engedi, hogy túlságosan mélyre pottyanjon...


Alapszitu

Surda kifejezetten szerény ambíciókkal kezdi pályáját a nagy Belgrádban: csupáncsak jó borbély szeretne lenni. De lassan rájön, hogy neki ez a foglalkozás nem igazán való, nem érzi jól magát, Görögországba szeretne menni, a barátnője is nyaggatja, hogy keressen valami jobb állást az ennél, ráadásul jól összevagdos egy kolerikus típusú vendéget, aki cserébe ellátja a baját - így aztán úgy dönt, ő tovább lép.




Innentől következnek mind érdekesebb kísérletei a munkaszerzésre: a fuvarostól a gyógymasszőrig, a feltalálótól az irodai alkalmazottig, a taxisoffőrtől a kisállattenyésztőig, szinte "Mekk Mester" módjára mindennel próbálkozik - de, hogy végül hol köt majd ki, azt ne lőjük le előre - a sorozat végén úgyis kiderül.

Meddőbnél meddőbnek tűnő kísérleteit elnéző fejcsóválással figyeli bácsikája és állandó lakótársa, Firga bácsi, no meg nővére, akit mindenki csak "nagymamának" nevez, végül aztán a harmadik résztől a történetbe belépő felesége, Vesna is.

A főkarakterek között meg kell még említeni a zseniális Bora Todorovic által alakított, Bobot is, aki szemmel láthatólag soha semmit nem dolgozott és nem is dolgozik, valahonnan mégis van pénze a legdrágább holmikra, magát "nyugdíjas diákként" szokta bemutatni és hatalmas monológjaival, melyeket mindig fapofával és a legnagyobb beleléléssel mond el, az egyik legzseniálisabb humorforrás a dramedy-k történetében.




A sorozatnak hatalmas erősségei a mellékkarakterek is - mind egy-egy zseniálisan megalkotott figura: a vállalatigazgatótól a férfiszabóig, az önkényes lakásfoglalóktól a rendszeresen felbukkanó Csolovics mérnök-házaspárig - ők is elősegítik azt, hogy a "Forró szél" minden idők egyik legjobb dramedyjévé lépjen elő...


How I met this series?

A sorozatot számtalanszor leadták Magyarországon különböző csatornákon, csak az elmúlt négy évben is - az lett volna a csoda, ha nem találkoztam volna vele...



Miért és kinek érdemes megnézni?

Nem hiszem, hogy lenne olyan, akit ne érdekelhetne - nagyon szórakoztató és a humora is nagyon egyedi és utánozhatatlan.

Mondhatni ez a sorozat is kihagyhatatlan!


Mindentaszemnek:

Surda apja és Surda vitája, melybe Firga bácsi is beleszól időnként - hát ez az a hangulat, amit egyszerűen nem lehet utánozni:




A sorozat egyik legzseniálisabb jelenete: új, lakótelepi lakás megszerzésére nyílik kilátás, de Surda csak akkor juthat hozzá, ha elhiteti a vállalat kirendelt bizottságával, ahol dolgozik, hogy elviselhetetlen körülmények között él. A jelenetnél közreműködik: Surda felesége, a "nagyanya", Firga bácsi és az oly sokat emlegetett Bob ("Ej, kedves barátaim, nem lehet úgy megnyerni a háborút, hogy a férfinép csak pipázik a lócán..." - LoL) is:




És egy zseniális mellékkarakter, a szabó tündöklées és bukása: Surda öltönyt varratott magának, hogy a barátnőjével elmehessen a belgrádi elit zárt körű "bulijára", de a szabó eléggé szűkre varrta a zakót. Surdának azonban már nincs lehetősége változtatni, minthogy aznap van az ominózus rendezvény, így aztán kénytelen elvinni a hibás öltönyt. Szerencsére Firga bácsi zseniálisan rövidre zárja az egész történetet (egy remek new wawe-szintetizátor dallam kíséretével):




És végül: Surda válni készül a feleségétől, és a sors úgy hozza, hogy Bob lesz a védőügyvédje...

Ez számára nem olyan fantasztikus információ, számunkra viszont igen, mert a kolléga egy nem mindennapi védőbeszéddel örvendeztet meg minket:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése