2009. augusztus 22., szombat

Dramedy 5. - Californication / Kaliforgia (2007-)




















Az immár harmadik évadába lépő Californication-on magyarázni túl sokat végképp nem kell - elég, ha annyit mondok: az X-akták óta felnőtt egy újabb generáció, amelyik már nem Murder ügynökként ismeri David Duchovny-t (aki ugye azért mászik át a kerítésen, mert "az igazság odaát van"), hanem Hank Moody-ként, a sorozat kiégett és elvált író-főszereplőjeként, aki egyszer írt egy könyvet, aminek az a címe, hogy "Isten utál minket" és azóta is annak a bevételeiből él - no meg a filmváltozatéból, aminek a címe viszont "Bolondos kis szerelem" lett... :)

A Californication-ben az az érdekes, hogy nem épül túl bonyolult alapsztorira, és a témái a harmincas-negyvenesek kiégettségén és cinizmusán, az elvált Hank azon való elmélkedésein, hogy mi van, ha mégis a volt felesége az élete értelme, valamint a legfőbb témáján, a szexen kívül nem túl kiterjedtek - az egész mégis valahogy egyedi, marhára szórakoztató, néhol meg marhára elgondolkodtató lett, és nem mellesleg olyan király, hogy maga mögé utasított a listán olyan dramedyket is, mint a Weeds vagy a Chuck...




Alapszitu

Tehát ez a kiégett pasas, aki amúgy New York-i, egyszer csak Los Angeles-be költözik, hátha ott tud végre valami újat írni a készülő, ám megakadt új könyvéhez - erről azonban csak azután értesülünk, miután, rögtön az első rész elején megadják az alaphangulatot azzal, hogy Hank-et álmában orálisan kielégíti egy apáca egy templomban, majd, a valóságban análisan kielégíti a "Bolondos kis szerelem" rendezőjének feleségét, ezzel bosszút állva a minősíthetetlen filmért a rendezőn... :)

Aztán találkozunk Karennel (Natacsha McEllhone), a volt feleséggel, akivel Hank minden második részben újra össze szeretne jönni a rajta eluralkodó hihetetlen melankólia hatására, meg Becca-val, a tizenhárom éves lányával, akinek (egyébként aranyos kis kölyök) hatására még fájóbban ébrednek fel a régi emlékek...


De mielőtt átcsúsznánk lírába, ismerkedjünk meg a sorozat másik három állandó főszereplőjével is. Ők: Mia (Madeline Zima), Karen unokahuga, aki, bár csak tizenhat éves, nagyon durván nyomja az életet (nem akármilyen dolgokat fog ám művelni Hank-kel, ahogy elkezd előrehaladni a történet) , illetve Hank könyveinek kiadója, a Hank-nél kissé kevésbé kiégett Charlie (Even Hadler) - kiégettség alatt ez esetben nem a szexuális potencia hiányát értem, egyébként, hanem a nők iránti bármilyen izgalmas és újszerű emocionális, de esetünkben inkább szexuális érdeklődés hiányát - akinek, úgy tűnik, felesége mellett, még a negyedik x-en túl is sikerült megőrizni szexuális érdeklődését - köszönhetően elsősorban az emlegetett hölgy, Marcy (a Lucky Louie című, nem kispályás comedy-ből jól ismert Pamela Adlon alakítja) ez irányú érdeklődése teljes hiányának.

A Californication meglepően nagy botrány lett az amcsi prűdök körében, ugyanis a kiégett íróról szóló drámában szinte minden részben leglalább egy-kettő komolyabb numerát láthatunk - kilencven százalékuknak egyik résztvevője Hank, aki, bár nem sokat tesz érte, mégis szeretik a nők...


How I met this series?

Jómagam a sorozatot a magyar HBO-n láttam először, habár, egyébként az egyik híres amerikai "botrányadó"-n a Showtime-on futott, olyan sorozatok mellett, mint a már emlegetett Weeds, vagy a hamarosan említendő Dexter.


Kinek és miért érdemes megnézni?

Hát, ha az amcsi prűdök körében nem jött be, akkor a magyar prűdök se próbálkozzanak vele. De aki nyitott az új, érdekes és egyedi hangulatú sorikra, annak mindenképpen megér egy próbát...


Mindentaszemnek:

Egy klasszikus részlet az első részek valamelyikéből, ami akár egy kisebb oktatófilm is lehetne arról, hogy miért kell óvatosan bánni a fűvel:




És egy másik jelenet, ahol Hank nem cselekszik, hanem inkább osztja az észt.

Egy rádióinterjúban az internetet oltogatja és a végén még egy jellegzetes Hank-es önkritikus megjegyzésre is futja:





És, mivel ebből talán még nem jött le semmi a sorozat jellegzetes, melankolikus vonulatából, amivel teljessé válik ennek a dramedy-nek az összképse, és ami miatt Duchovny mellett igazából annyi nő nézheti a sorit, következzék a sorozat főcíme - s ezzel fel is tettük az i-re a pontot:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése