2009. augusztus 6., csütörtök

Comedy 7. - Extras / Futottak még (2005-2008)





















Ricky Gervais (ez a fenti képen is látható, jellegzetes fejű, némi - elenyésző - túlsúllyal bíró pacák) neve fogalommá nőtt az angol humor történetében.

Először az angol The Office-ban vált félistenné (lásd majd a sitcomok között), majd ebben a sorozatban istenné.


Alapszitu

A történet a statiszták keserű életéről szól, mégpedig elsősorban Andy (RG) példján keresztül, aki hiába próbál állandóan közeljutni a húsosfazékhoz, valami sosem sikerül neki.

Egyszer egy törpe színész "kisebbségi" jogaiba köt bele, máskor tönkreteszi a BAFTA-díjátadást (a legnagyobb angol filmes elismerés, ami létezik), vagy, amikor végre lehetőséget kap, hogy egy reklámban szerepelhessen, egyszerre feltűnik Chris Martin, a Coldplay énekese, aki véletlenül téved be a stúdióba, és azt hiszi, hogy vele forgatják a reklámot...

Így aztán a készítők kapva kapnak a lehetőségen, és Andy megint csak nem tud befutni...



How I met this series?

Mikor lenyomtam az angol Office-t, már egyértelmű volt, hogy melyik sorozat lesz a következő célpont: amiben RG szerepel...


Miért és kinek érdemes megnéznie?

Sztem leginkább mindenkinek...

Azt leszámítva ugyanis, hogy egy kicsit a bennfentesség látszatát próbálja kelteni, az Extras egy hibátlan széria, hibátlan szereplőgárdával. A zseniális angol színészek mellett ráadásul minden részben feltűnik egy sztárvendég. pl. olyan nemzetközi hírességek, mint Ian Mckellen, Daniell Redcliffe vagy Ben Stiller, esetleg mondjuk olyan angol nemzeti nagyságok, mint Gordon Ramsay (a lenti képen), Kenneth Branagh vagy Justin Weddel...



Szóval, aki csak kíváncsi az angol statiszták nyomorultnál is nyomorultabb életére: DVD-írókat beizzítani!


Mindentaszemnek

Tök véletlenül fenn van a sorozat egyik jelenete magyarul is a tyúbon, úgyhogy beebbendingeltem ide. Kicsit aggódtam, hogy sokan nem fogják érteni, akik nem látták a sorit, de nem így van.

Viszont ez a kis szösszenet is remekül prezentálja, hogy a sorozatban az egy percre jutó popkultúrális utalások száma eléggé magas. Szóval aki nem érti, hogy itt miért közmunkázik George Michael (akinek ez a második legnagyobb sorozattörténeti megjelenése - az első ugye az Eli Stone-ban a címszereplő ügyvéd látomásaként mindent visz), vagy pláne, aki azt sem tudja, ki az az Annie Lennox, az sztem be se próbálja:




És még valami: amikor Ricky elkezdte a sorozatot, még egy viszonylag kevésbé ismert színész volt - mára viszont - nem kis részben az Extrasnak köszönhetően - befutott.

Létezik ennél jobb hype? :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése