2009. augusztus 15., szombat

Sitcom+TV-show 12. - The Daily Show / The Colbert Report (1998-/2005-)





















Az utolsó helyen a TV show műfaja képviselteti magát, mégpedig egy nem is akármilyen klasszikusával, Jon Stuart és Stephen Colbert közös, az immár Magyarországon is futó Comedy Central nevű csatornán prezentált produkciójával. A Daily Show és az állandó beszélgetős rovatából magát önálló műsorrá kinövő Colbert Report, hű marad ugyan a „talk show” évtizedes hagyományaihoz, ám ugyanakkor eléggé vájkálós cucc, s ráadásul, mondjuk teszem azt az amcsi nagy közszolgálati csatornán futó konszolidált és viszonylag konzervatív legendás David Letterman show-val ellentétben a „szerzőpáros” bizony sokkal húzósabb poénokat is megenged magának, ha úgy hozza a helyzet - nagyon gonosz kajánsággal belevigyorogva az arcunkba.


Alapszitu
1998-ban a már két éve gyártott, ám relatíve veszteséges humoros-szatírikus műsor, a Daily Show műsorvezetője a komoly „stand up comedy”-s múlttal bíró Jon Stewart lett, s ő volt az aki gyors vérátömlesztéssel megmentette a sorozatot. No meg Clinton elnök, akinek ugye akkortájt tetőzött híres botránya Monica Lewinsky-vel – ez bőséges alapanyagot szolgáltatott az azelőtt kevésbé közéleti profilú műsorhoz. Ám ez csupán a kezdet volt, hiszen az USA kormányok koszovói, afrikai és iraki fiaskói, a belpolitikai hibákról, és a még Billy bácsinál is népszerűtlenebb W. Bush-ról már nem is beszélve szinte kiáltottak a megfelelő poéngyárosok után.


Az imigyen egyre sikeresebbé váló sori egyik rovatának, amelyben 2001-es indulásától különböző hírtelevíziók anyagaiból vágtak össze humoros videókat, Stephen Colbert, a Stewart-hoz hasonlóan igen népszerű humorista lett a vezetője, aki elég jól dolgozott, mert 2005-ben kapott egy a Daily Show-val azonos terjedelmű spin-off-ot (a spin-off egy adott show vagy sorozat esetében az eredeti cucc egy vagy több karakterével vagy rovatvezetőjével beindított, külön, az eredetitől történetében vagy arculatában teljesen vagy részlegesen független projekt – az egyik legjobb példa a Jóbarátok két évadot megélt spin-off-ja, a Joey). Ez a Colbert Report, amely félig hű maradt a "Stewart"-i hagyományokhoz, félig pedig talk show-vá alakult. Itt Colbert meghív valamilyen állatira híres figurát, és, hát, kicsit mindig minimum zavarba hozza az illetőt egy-egy kedves kérdésével.


How I met this series?
Természetesen a magyar Comedy Central-on keresztül, ahol esténként nyomtak pár adást. És, hát amit ők nem adtak le, arra ott volt a jó öreg youtube…



Miért és kinek érdemes megnézni?
Gyenge idegzetűek is bátran bevállalhatják, a többiek meg pláne – de aki nem kedveli a kaján és szatírikus humort, vagy, hogy híres embereket élő adásban kellemetlen helyzetbe hozzanak (létezik ilyen???), az felőlem akár ki is hagyhatja.


Mindentaszemnek
Egy kis ízelítő a korai Colbert Report-ok hangulatából - amikor a cucc még nem lett külön műsor, még a Daily Show állandó rovataként vegetált:



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése