2009. szeptember 1., kedd

Életrajzi dráma 10. - Elizabeth I. (2005)

























Sokat lehet azon vitatkozni, hogy minden idők legjobb I. Erzsébet-alakításának elismerése inkább Kate Blanchett-et illeti-e meg, a 98-as, majd 2008-as "Elizabeth-filmekért", vagy Helen Mirren-t a jelen minisorozatért...

A filmeknél ugyanis sokkal jobb a sorozat, mert sokkal eredetibb a hangulata és hitelesebb is - viszont az én véleményem szerint Kate Blancett egyértelműen a hihetőbb és sokkal erőteljesebb Erzsébet-karaktert játssza el. Annak ellenére, hogy Mirren arcra jobban hasonlít az uralkodónőére (és amúgy nagyon jó színésznő - akinek ráadásul egy éven belül egyúttal II. Erzsébetet is alkalma volt eljátsszani), az igazi "királynőt" bizony-bizony Kate Blanchett játszotta el, először és utoljára...




Alapszitu

Tom Hooper, aki olyan sorozatok showrunnerje volt, mint a 2002-es Daniel Deronda, az utóbbi tíz év egyik legjobb irodalmi adaptációja (de a tizenkettes listára mégsem fért fel) és olyanokban volt alkalma részeket rendezni, mint a - listán is szereplő - 2008-as, Tom Hanks keze alatt született John Adams, ezzel a sorozattal is ízig-vérig profi munkát alkotott.

Az "Elizabeth" a Kate Blanchett-filmekkel szemben inkább a sztori magánéleti részére koncentrál - ezt jól mutatja az is, hogy a főszereplők között első helyen nem Sir Walter Raleigh-hel vagy Francis Drake-kel találkozhatunk, vagyis Erzsébet kiemelkedő hadvezéreivel, hanem Robert Dudley-val és Robert Devereux-val, Leicester és Essex grófjaival, vagyis Erzsébet szeretőivel - akiket nem mellesleg Jeremy Irons és Hugh Dancy alakítanak (államférfiairól, Walsingham-ről és Cecil-ről már nem is beszélve, akik gyakran szinte teljesen háttérbe szorulnak a történet során).




A széria tehát ezt a vonalat emeli ki az életműből és rengeteg dologgal nem foglalkozik - nyilván nem véletlenül főleg azokkal nem, amelyek komolyabb költségvetést követeltek volna meg. Így nagyon jól kiegészítik egymást a "Kate Blanchett-féle filmekkel", hiszen abban nagyon nagy hangsúly van a kor hangulatának megelevenítésén és a színpompás képek mívességén.

Az Elizabeth inkább azzal foglalkozik, hogy Erzsébetnek milyen magánéleti döntéseket kellett meghoznia uralkodása során, miről kellett lemondania azért, hogy megalkossa az "Aranykor" Angliáját - amely tulajdonképpen egy igazi műalkotás volt. Helen Mirren remekül alakítja ezt a céltudatos, néha rendkívül ellenszenves, máskor kivételesen szimpatikus, furcsa asszonyt, aki Angliát a szinte feudális anarchia kómájából hozta vissza és tette igazi birodalommá.


How I met this series?

Már nem emlékszem - valahol olvastam róla, felkeltette az érdeklődésemet, letöltöttem, megnéztem(, tetszett) - így mennek ezek a dolgok... :)




Miért és kinek érdemes megnézni?

Kinek-kinek mi tetszik jobban - a magam részéről a filmet jobban ajánlom, mint a sorozatot. Az ugyanis a szélesebb közönség számára készült, ez meg főleg azoknak, akik szeretnének kicsit elmélyülni a témában és a korszak hangulatában.


Mindentaszemnek:

Angol nyelvtudással rendelkezők sajnos ismét előnyben - a többiek csak azon csodálkozhatnak, hogy Helen Mirren milyen jó színésznő - a később ártatlanul kivégzett Stuart Mária "pere" - WARNING, a kiválasztott részben található egy "szolíd kis" kivégzés-jelenet is, szóval gyengébb idegzetűek csak óvatosan (komolyan véres, én szóltam!):


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése