2009. augusztus 8., szombat

Comedy 1. - Monty Python's Flying Circus / Monty Python Repülő Cirkusza (1969-1973)



"It's:"




















A fentebbi szavak az első helyezett intrójából valók, amelyet könnyedén sorolhatnánk a TV Show-k közé, de a Monty Python sorozata jóval több ennél. Igazi Gesamtkunst (összművészeti) alkotás: minden nagyszerűt, amit az angol humor valaha létre tudott hozni azelőtt és azóta, ez a sorozat tetőzött be (márpedig, mint feltűnhetett a comedy-k közül az első négy helyezett mind angol) - inkább nevezhető valamiféle meghatározható forma nélküli comedy-szériának, mint igazi tv-shownak.


Alapszitu

Olyan itt nincsen...

A történetnek hat főszereplője van: öt humorista (John Cleese, Michael Palin, Terry Jones, Eric Idle, Graham Chapman) és egy animátor (Terry Gilliam), aki a sorozat rajzfilmbetéteit készítette.

Valamint a zseniális jelenetek: elég csak olyan klasszikussá vált sketch-eket (jeleneteket) felidéznem, mint a "Spam", a "The bycicle repairman...", "The office-sketch", a "The Deja Vu", a "Story of the Piranha-brothers", a "Saga from Iceland", a "Ministry of the Silly Walks" vagy a "The Great English Proust-summary Competition"...

A Monty Python tagjai egyébként, együtt is hat-nyolc, külön-külön pedig mintegy két tucat játékfilmet készítettek, köztük olyan alkotásokkal, mint a "Brian élete", a "Gyalog-galopp", az "Erik, a viking", a "Brazil", a "12 majom" vagy a "Grimm".




How I met this series?

Na igen, ismét a már emlegettt Filmmúzeum nevű csatornáról kell itt szólnom: ugyanis, első, a kilencvenes évek eleji vetítése óta (akkor még nem volt hozzá szerencsém), először adták le a teljes "Monty Python's Flying Circus"-sorozatot Magyarországon.



Miért és kinek érdemes megnézni?

Mindenkinek aki hallotta már az "abszurd humor" kifejezést, de főleg azoknak, akik még nem...


Mindentaszemnek

A főcím, ami már eleve önmagáért beszél:



Aztán minden idők leghíresebb Monty Python'S sketche: "The Ministry of Silly Walks" (Hülye Járások minisztériuma) :




Egy világban, ahol mindenki Superman, a biciklijavító a sztár! - Majd egy úriembert látunk, amint belelovalja magát abba, hogy ő "mennyire is utálja a kommunistákat..." - a két jelenet közti kapcsolat megteremtése ("A biciklijavító készen áll... Készen, hogy lezúzza a kommunistákat...") klasszikus példája a Monty Python-os átvezetéseknek:



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése