2009. augusztus 17., hétfő

Sitcom+TV-show 7. - Vastyúk is talál szeget! (1991-1996 / 1998-2000)












Magyar a listán?

Bizony!

(És méghozzá nem is az utolsó, hiszen a bevezetésben 13 magyar szériát emlegettem – meg is kapjátok majd őket sorban.)

A Vastyúk ráadásul nem csak magyar produkció – s ennél fogva duplán is közel áll a szívemhez, de egyben életem valaha volt legjobb tv-showja is.

L’art pour l’art – a kifejezés azt jelenti: „művészet a művészetért”. Az ezt az irányelvet követő művészek lényegében nem tesznek mást, mint a művészetüket megtisztítják minden politikától, fölösleges filozofálástól és egyéb jelentéktelen dologtól.

Hát a L’art pour l’art társulat (Galla Miklós, Nagy Natália, Dolák-Saly Róbert, Laár András) pont ebben a dologban hozott új színt az addig túlzottan is átpolitizált magyar televíziós humor világába 1991 és 96 között a fenti címen futó show-jával: méghozzá az ún. abszurd humort tupírozta fel újszerűen, és hozott létre olyan figurákat, mint Pandacsöki Boborján vagy a híres Besenyő család tagjai.



Alapszitu

Az LPL jópár projectet és felállást produkált már, de a klasszikus igazi csapat az, amely a „Vastyúk is talál szeget!” c. műsort „működtette”: Galla Miklós, Nagy Natália, Dolák-Saly Róbert, Laár András. Ez a négy ember a szórakoztatóipar négy különböző területéről jött, s már hét éve működött együtt, amikor beindították azt a bizonyos emlegetett adást. Utána pedig már nem volt megállás. Olyan klasszikusnak számító humoros jelenetek, mint a „Vérhas konzerv”, a „Kendőevő ember”, a „GM szextanácsai”, a „Nevek show”, a „Nő” és a „Férfi” c. „tudományos előadást”, az „Osztályfőnöki óra” vagy mindenekfelett a Besenyő család részei, a négy zseniális karakterrel (Margit as Galla Miklós, Besenyő Pista bácsi as Laár András, Evetke as Nagy Natália és Besenyő nagypapa, azaz Anti bácsi as Dolák-Saly Róbert) önmagukért beszélnek.

A társulat többször átalakult (Galla és Nagy Natália távoztak, helyettük Szászi Móni és Pethő Zsolt jöttek) a későbbiekben, s mind a mai napig nagyon színvonalas humort művelnek, ám az akkori szintet többé már alulról súrolni sem sikerült.


How I met this series?

Alighanem az első sorozatok egyike, amelyeknek az addiktja voltam: óvodás korom óta néztem, élőben követtem végig az adásokat. Talán ezért is hagyott ilyen mély nyomot bennem.


Miért és kinek érdemes megnézni?

Megint csak azt mondom: annak, aki bírja azt a fajta humort, amit a sorozat képvisel – ebben az esetben az ún. abszurd humort. Mert aki nem, az tényleg tutira nem fogja szeretni.


Mindentaszemnek:

És, hogy mi is az az abszurd humor?

Sztem elég jól mutatják majd a belinkelt videók:

Először is: "Felnőtt, gyermek, háziasszony, Vérhas konzervet fogyasszon!":




Aztán: még csak három magyar nyelvű tv volt, és negyed ennyire sem volt aktuális a sok hülye tv-show léte, de már elkészült minden idők legjobb tv-show paródiája, Mónika, Győzike és Balázs előtt - ennél jobbat azóta sem tudtak kitalálni.

Következzék a Nevek Show - vigyázat, nagyon elborult:




És végül, de nagyon nem utolsó sorban: a késői "Vastyúk is talál szeget!"-ek egyik gyöngyszeme: Naftalin Ernő ötlettára (bocs a minőségért, de ez akkora, hogy muszáj volt belinkelnem):




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése