2009. augusztus 27., csütörtök

Életrajzi dráma 12. - György barát (1972)












Sajnos ismét azzal a szerencsétlen esettel állunk szemben, hogy se kép, se videó.

A "György barátnak" ugyanis nincs fan clubja, egy netes rajongói oldalt sem nyitottak neki - merthogy ismét egy meglehetősen régi sorozatról van szó, még a sorozattörténet hajnaláról. Persze ez még nem lenne indok erre, de hát az életrajzi drámáknak valamiért nem szokott kiterjedt rajongótáboruk lenni.

Különösen ha magyarok.

És különösen, ha Fráter Györgyről szólnak.

Fráter György, a Mohács utáni, azaz a XVI. század második felében leledző Magyarországnak az egyik legjelentősebb politikusa volt. Politikus, diplomata, jogász - nem harcos, nem nőcsábász, sőt, még ráadásul pap is.

Kinek jön be ez manapság?

Pedig, mondhatni, a György barát egy igazi darkos történelmi dráma - ebben a műfajban aligha alkottak túl sok mindent a magyar sorozattörténet során, szóval már csak ezért is érdemes bepróbálni.

De emellett a Nemeskürty István forgatókönyvéből, Hajduffy Miklós bábáskodása alatt született alkotás rendhagyó flashback-flashforward szerkezetével is kiemelkedik, nem csak a korabeli magyar, de a nemzetközi sorozatok között is. Kár, hogy azóta feledésbe merült...



Alapszitu

A György barát három részes, tehát tekinthetnénk minisorozatnak, sőt, több részes filmnek is, de már írtam volt, bár meglehetősen önkényesen, a háromrészes projecteket jómagam már a sorozatokhoz sorolom.

A három rész a következőképpen mutatja be Fráter György életét: az első életének az 1510 és 1529, a második az 1529 és 1541, a harmadik az 1541 és 1551 közötti időszakát tárgyalja. Emellett - és itt lép be a rendhagyó flashback-flashforward szerkezet - remekül váltogatja mindezt a keretsztori történetével, amely a barát halálát követő nemzetközi felháborodás miatt lefolytatott per-eljárást mutatja be, amelyet maga a pápai udvar folytatott le a római Angyalvárban.

A időbeli határok: 1510 - Budalőrincen pappá szentelik, 1529 - Szapolyai János mellett királyi tanácsos, 1541 - Buda török elfoglalása, 1551 - meggyilkolása. Ezek kb. az életmű és a karakter felemelkedésének legfontosabb állomásai, melyet középpontba állítva igazi történelmi-életrajzi, s mint már említettem volt, darkos drámát sikerült összehozni.

Darkos, hiszen a történelmi időszak is darkos, amelyben játszódik...

A sorozatban pontosan az a különleges, hogy nagyon jól érzékelteti egyrészt az időszak sötét hangulatát, másrészt, ebben a rendkívül kényes diplomáciai helyzetben, melyben Fráter György, akit Avar István alakít, már, mint királyi tanácsos, majd az Erdélyi Fejedelemség -gyakorlatilag - megalapítója, milyen bátran képviselte saját államát, milyen kiterjedt eszköztárral próbálta a török és Habsburg hatalmak között megőrizni viszonylagos szuverenitását és történelmi-kulturális értékeit.

A sorozatban csakúgy sorjáznak a remek színészek Avaron kívül is: Szabó Gyula, Kőműves Sándor, Haumann Péter, Dégi István, Bánnffy György, Koltai János, Mécs Károly és Somogyvári Rudolf...



How I met this series?

A magyar királyi tv sugározta - kb egy éve...


Miért és kinek érdemes megnézni?

Nem mindenkinek, az biztos.

Ha 20 évvel ezelőtt írom ezt - persze akkor még nem volt net, blog meg pláne nem - hát könnyű szívvel azt írom, bárki megnézheti.

Ma már tutira kevesen élveznék - elmúlt az igazi, hiteles és valóban törtérnelmi drámák időszaka...

Sajnos...


Mindentaszemnek:

Szóval igazából az egész sorozat megnézhető a neten, szóval akit érdekel, nem mondhatja, hogy nem juthatott hozzá... :)

A link pedig:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése