2009. augusztus 17., hétfő

Sitcom+TV-show 6. - The Office / A hivatal (2001-2003)














Az angol „The Office”-ról van szó.

Merthogy kettő is van!

Az amerikai a viszonylag ismertebb, az angol egyértelműen kevésbé ismert. Pedig, ahogy ez lenni szokott az angol volt az első, az amerikaiaké csupán egy jól sikerült remake.

Na jó, ez nem igaz: ezúttal az amerikai a jobb mint az angol. Az "eredeti", bár nagyon jól teljesít, de az amerikai még magasabbra helyezte a mércét. Ám erről majd inkább a lista egy előkelőbb (dobogós) pozícióját elfoglaló "The Office"-nál beszéljünk.

A lényeg: a „Futottak még” kapcsán már emlegetett zseniális Ricky Gervais (David Brent – a történetben szereplő iroda vezetője) egy olyan csapatot hozott össze, hogy az valami elképesztő. Nagyon fanyar, nagyon savanyú, néha sütően cinikus humort kapunk a ködös Albionból, olyan szitukkal, amelyek bármikor előfordulhatnának egy hivatali papírértékesítési részleg kirendeltségén. A sorozat ugyanis – igen, mint ahogy a cím is mutatja – egy hivatalban játszódik!



Alapszitu

Mitől lehetne izgalmas egy hivatali iroda élete?

Nos, a két Office előtt biztosan azt mondtam volna: az égvilágon semmitől.

Ma már nagyon másképp válaszolnék.

Mert itt van a főnök, esetünkben David Brent, aki egy oltári nagy bunkó és egy önző s*ggfej. Tényleg az. Aztán még itt van Gareth (Mackenzie Crook), hű szolgája, aki mindig mindenütt ott van, mindent helyesel, és enyhén szólva a messzemenőkig lojális.

Persze ellenszenves, ám szórakoztató karakterekkel nem feltétlenül lehetne eladni egy sorozatot: ezért itt van még Down és Tim, akiknek csetlése-botlása, különösen Tim plátói rajongása Down-ért újabb vicces szituációkat teremt.



S ha ez még nem volna elég, ott vannak a remek mellékkarakterek is, hogy asszisztáljanak négyük nem mindennapi történetéhez.


How I met this series?

Ismét csak két szó: Comedy Central…


Miért és kinek érdemes megnézni?

Two words: angol humor.


Mindentaszemnek:

A következő videó nem csak arra kitűnő példa, hogy hogyan kell egetrengető poénokat kihozni egy elég komoly témából - fapofával - (egy munkatárs elküldése), hanem az Office klasszikus és utánozhatatlan hangulatára is. Ugyanis ez az első sitcom a sorozattörténetben, ami a dokumentarista stílust viszi be a humor világába - vagyis úgy csinálták meg az egészet, mintha a sztori szerint is felvennék valakik az eseményeket - sőt, a szereplők néha külön is vonulnak, mint egy valóságshow-ban, hogy elmondják a véleményüket erről vagy arról - a kamerának.

Egy baj van: jó angol tudással rendelkezők előnyben, ugyanis magyar nyelvű videót nem találtam, itt meg viszont a hamisítatlan angliai angol a nem is tudom milyen vidéki tájszólásokkal meg akcentusokkal kombinálva néha durvább, mint a puerto rico-i "de, én beszélni inglis"...



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése