2009. augusztus 14., péntek

"WTF? Sitcom? And TV show?..."















Talán elég önkényesen kialakított csoport, de tény, hogy a lista második kategóriáját megosztva kapták a sitcomok és a TV show-k. A magyarázat alapvetően az, hogy a komikus kategóriáknak – a rengeteg nagyon király sori miatt két kategóriát akartam szánni. E két műfaj szülöttei pedig külön-külön nálam tutira nem adnának ki egy csoportot, szóval így jött, hogy a két komikus kategóriát miért ne lehetne egybegyúrni.

Sitcom: "szituációs komédia", vagyis viszonylag nem nagy költségvetésű vígjátéksorozat, általában húsz és harminc perc közé eső időtartammal (innen a másik neve: twenty minutes series).













A műfaj viszonylag friss, mondjuk úgy a hetvenes években alakult ki, de igazi aranykorát az amúgy negyedik helyen található Egy rém rendes család nyitotta meg. Aztán jöttek sorra a remekművek: a sorozattörténeti mérföldkőtől, a Jóbarátoktól (természetesen az első helyen), a „mellékes kis sorozatnak szánt, mára az abc csatorna egyik legnagyobb sikere”-Office-on és az elsőre olcsó Jóbarátok utánzatnak tűnő, majd hirtelen majdnem annak a szintjéig felívelő, it második helyezett csodán, a How I met Your Mother-en keresztül egészen a legfrissebb remekműig, a Better off Ted-ig.

A Tv Show-k (a fogalmat talán nem kell megmagyaráznom) kategóriáját, mint az a felsorolás alapján is látható, a sitcomnál kevésbé igényes kategóriának tartom – hiszen az első tv-show a listán a hetedik helyen található - amúgy a (bizony, magyar) Vastyúk is talál szeget! (van, aki még nem hallott róla? És ha azt mondom, hogy Pandacsöki Boborján vagy Besenyő család?), maga mögé utasítva amúgy olyan klasszikus show-kat, mint a Colbert Report, vagy az enyhén szólva provokatív Jerry Springer’s















So now: let's began the legen... wait for it... wait for it... dary list of the greatest sitcoms and TV shows of all times...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése