2009. augusztus 16., vasárnap

Sitcom+TV-show 10. - The Late Show / David Letterman Show (1982/1993-)










Ha Jerry show-járól elmondhatjuk, hogy gyakorlatilag mindenben rendhagyó, akkor a legendás David Letterman-éről viszont azt, hogy mindenben konvencionális; vagyis inkább azt mondanám: hű az általa teremtett klasszikus, konszolidált szórakoztatási konvenciókhoz. S pont ebben rejlik zsenialitása: mármint abban, hogy több szempontból is igazi mércét állított fel.

A mérce kifejezés használata itt többszörösen is indokolt, minthogy a project gyakorlatilag 1982-óta létezik, habár 1993-ig másképp hívták (Late night with David Letterman), s prototípusa lett olyan műsoroknak, mint pl. a Late Night with Connan O’brien vagy a Mark Davies show, de díszleteit tekintve még a magyar, Fábry Sándor-féle Showder-nek is.


Alapszitu

Nem nehéz ügy: végy egy műsort, egy szemüveges, konszolidált kinézetű házigazdát, és egy öt-tíz évenként változó zenészcsapatot, melynek vezetője a kellemes jazzes muzsika mellett megjegyzéseivel maga is „segítésére van” a műsorvezetőnek a poéngyártásban. Végy azonkívül még sztárokat, sportolókat, politikusokat és ilyen-olyan szakértőket minden mennyiségben (de úgy, hogy minden részre legalább kettő jusson), no meg persze néhány visszatérő rovatot: legyen mindig benne valamiféle lista („10 dolog, amit soha ne tegyél, ha Bush közelébe akarsz férkőzni”), egy olyan anyag, amit pár felvételből gyorsan össze lehet vágni úgy, hogy valami vicces jöjjön ki belőle (Elnöki Beszédek Nagy Pillanatai) esetleg még valami állati nagy baromságot („Hány Sarah Pallin fér el egy ékszerszalonban?” vagy „Hogyan robbantsuk fel a világ legnagyobb sült tökét úgy, hogy minél látványosabb legyen?”), és gyakorlatilag készen is vagyunk.

Íme David Letterman receptje: egy ideális humoros talk show, amely naponta jelentkezik, mégis meg lehet tölteni kellő mennyiségű tartalommal és poénnal.


How I met this series?

A Late Show olyan legendás, hogy előbb hallottam róla és láttam belőle részeket, mint ahogy kis hazánkban feltűnt a televíziós képernyőkön (vagyis tavaly ősszel!). Persze ez nem jelenti azt, hogy Mo-n sokan ismerhették azelőtt – no de aki akkora sorozat-addikt mint én, annak minimum mondott már valamit a Letterman név.


Miért és kinek érdemes megnézni?

Bárkinek. Tényleg bárkinek. Humoros, hétköznapi, többnyire altájipoénmentes és, bár konvencionális, de mindig hozza a tőle megszokott jó minőséget.


Mindentaszemnek:

Hát én ide bizony nem nyomok be semmit. Még pedig azért, mert a tyúb televan Late Show-s videókkal, egyiket sem szúrhatnám be úgy, hogy ne érezném azt, hogy beszúrhattam volna ennyi erővel és teljes joggal még húsz másikat is...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése