2009. augusztus 7., péntek

Comedy 2. - Yes Minister - Yes Prime Minister! / Igenis, Miniszter Úr! - Igenis, Miniszterelnök Úr! (1980-1985)














Azoknak, akik szerint - elég súlyos arcok lehetnek - a humor csak fárasztó, meg butít (ilyennel is találkoztam már!) kötelezővé kéne tenni, hogy végignézzék ezt a két évados nyolcvanas évekbeli remekművet, amelyből igencsak profin meg lehet tanulni a politikát és államelméletet - oktatási segédanyagként kellene alkalmazni.

Mivel ma nem nagyon készülhetne el ilyesmi, hát ez is csak egy újabbb retró-kult sorozat lehetne - ám kora Angliájában az egyik legnépszerűbb volt - még az akkori miniszterelnök, a "Vaslady", Margareth Theatcher is nézte.


Alapszitu

A történet szerint James Hacker (Paul Eddington) pénzügyminiszter, majd, a második évadtól miniszterelnök megpróbáltatásait láthatjuk, vígjátékhoz képest elég hitelesen ecsetelni, s közben az ügyek eltussolásának mesteri technikáitól a nemzetközi diplomácia magasiskolájáig rengeteg mindent megérthet az ember a politikával kapcsolatban, felesleges didaktikus felhangok nélkül, pl. olyan zseniális karakterek, mint Humphrey (Nigel Hawthorne), a miniszter/miniszterelnök ravasz és dörzsölt államtitkára/főtanácsadója révén.


How I met this series?

Két éve magyar királyi televízió adóin követtem nyomon a sorozatot, és tátott szájjal bámultam az egyes részeket...


Miért és kinek érdemes megnézni?

Mindenkinek, aki a vígjátékban nem csak szórakozást, hanem lehetőséget is lát elméje pallérozására. Ezenkívül az állam működésével foglalkozó megszállottaknak, politológusoknak, történészeknek és jogászoknak...

Másoknak is szívesen ajánlanám, de sajna manapság már nem sokan értenék meg.

Ches't la vie...


Mindentaszemnek

A "Yes Minister" főcíme:




Szép lett volna, ha találok szinkronos jelenetet a neten - sajnos nem sikerült. Mindenesetre itt egy jellegzetes szópárbaj Humphrey és a miniszterelnök között arról, hogy mennyit érnek az újságok egy kormányfő számára 1985-ben (angoltudással rendelkezők előnyben):



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése