2009. augusztus 27., csütörtök

Komolyabb vizekre evezve - életrajzi dráma

















Az életrajzi dráma az extra friss "dramedy"-vel szemben egy igazi "oldschool" műfaj.

Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az a tény, hogy a listán szereplő 12 sorozatból 9 1990, vagyis azelőtt a szimbolikus dátum előtt készült, mielőtt úgy nagyjából oldschoool-nak lehet nevezni vmit.

Az életrajzi sorozat műfaja a legközelebb - mily meglepő - az életrajzi regényhez áll, így sokkal komolyabb és klasszikusabb irodalmi előzményei vannak, mint az eddig emlegetett - félig vagy teljesen humoros műfajoknak.

Emellett életrajzi sorozat ritkán készül csak úgy, a szórakoztatás jegyében - általában mindig valamilyen magasabb, urambocsá alkotói szándék húzódik meg a háttérben, a réggebbiek esetében jellemzően vagy valami didaktikus - tanító jellegű - célkitűzés, vagy az egyes életsorsok elgondolkodtató mivolta indította alkotóikat - nem ritkán az "ifjúság nevelésére" irányuló "nemes gondolattal" párosulva.

























Az újabb életrajzi sorozatok esetében - ilyen egyébként egyre kevesebb van - inkább az eredeti és izgalmas hangulat a fontos, amivel nem mellesleg - bármily szomorú is, a világ már csak így működik - a legjobban el lehet adni a sorozatot.

Persze a listán szereplő mindhárom 1990 után készült sorozat (Napoleon, Elisabeth, John Adams) is a high concept-darabok közül való.




















Az életrajzi sorozatokkal tehát lényegesen komolyabb vizekre eveztünk, mint amilyeneken eddig hajóztunk - a szériák eme csoportjával, miután még a következő - tini - kategóriával kitérőt teszünk a könnyedebb irányba - habár, mint látni fogjuk, ez csak részben lesz igaz - kezdetét veszi a jóval komolyabb koncepciójú sorozatok sora...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése