2009. augusztus 5., szerda

The best 12x12 of all times

Üdv újfent ezen a borongós reggelen!


Mint tegnap is írtam könyvek, filmek és sorozatok szentháromságának bűvkörében éldegélek, mostanában leginkább a sorozatokéban, úgyhogy többnyire erről is lesz szó még egy ideig.


So come on and play:

Nos, hát tegnap ömlesztve leközöltem azt a listát, amely sztem minden idők legjobb 144, azaz 12x12 sorozatát foglalja magában. Ez, mint látható, azt jelenti, hogy ez 12 kategória 12 legjobb sorozata.

A 12X12-es megoldás nem véletlen: a számmisztikában a 12 az "égi teljességet" szimbolizálja, és, bár a legkevésbé sem vagyok egy babonás fazon, az tény, hogy ez legalább olyan jól hangzik, mint a Tarantino féle KIll BIll-ben a 88 eszelős nevű testőrcsapat neve, akik igazából nem is voltak annyian, csak azért kapták ezt a nevet, mert "olyan jól hangzott". Én viszont valóban 144 sorozatot kapartam itt össze, még hozzá nem is akármilyeneket - remélem nem csak én gondolni így.

Persze, általában mindenki másképp készítene el egy ilyen listát, így az én esetemben sem lesz meglepő amit amúgy is előre kell bocsájtanom, hogy a válogatás erősen szubjektív jellegű.

Pl. nálam már a sorozat "definíciója" is abszolút önkényes, mert, hogy szerintem egy sorozat élőszereplős, azaz emberek főszereplésével készült, legalább négy (három alatt minisorozatról, egy esetében értelemszerűen filmről szoktam beszélni) résszel bíró televíziós produkciót jelent.

Ez nem jelent mást, mint azt, hogy nálam az animációs sorozat egy teljesen külön kategória, s mint ilyen, ezúttal nem került be a tizenkét kategória közé.

Ugyanígy járnak, persze más okokból, az ún. szappanoperák is, sokkal szubjektívebb okokból: ugyanis sztem a soap opera meglehetősen igénytelen műfaja jelentősen alulról súrolja a sorozatok nézhetőségének küszöbét. Ha tehát, hölgyeim, a szappanopera mehetne, akkor ennyi erővel menjen a pornósorozat is...

Az pedig ugye má' mégse járja...


Végül és utolsó sorban: nem fedezhettek fel majd olyan kategóriát sem nálam, mint a gyermek- vagy az ifjúsági sorozaté. Ennek elsődlegesen az az oka, hogy, bár ezek között is akad nem egy kedvencem, de ezek még sem részei a szorosan vett sorozattörténelemnek, vagy is, nem készült még olyan produktum ezek közül, amely méltó lenne a 144-es listán szereplő kuriózumokhoz, remekművekhez és überkirály megagalaktikus istencsászárság szériákhoz.


Na, de lássuk csak még egyszer, mi is az a bizonyos 12 kategória:

1. Comedy

2. Sitcom / Tv show

3. Dramedy

4. Életrajzi

5. Tini

6. sci-fi/fantasy/mutánsos

7. misztikus/horror/vámpír

8. titkos ügynökös/akció/gengszter/börtön

9. nyomozós/krimi

10. történelmi/áltörténelmi/kosztümös

11. dráma

12. irodalmi adaptáció

Ha magatokhoz tértetek, még két érdekesség a listán szereplő sorozatokkal kapcsolatban:


1. Összesen 13 nemzet között a következő képpen oszlik el a 144 széria*:

USA: 84

Anglia: 20

Magyarország: 13**

Oroszország/Szovjetúnió: 8

Kanada: 7

Olaszország: 4

Németország: 3

Ausztrália: 2

Franciaország: 2

Jugoszlávia: 2

Belgium: 1

Lengyelország: 1

Svédország: 1

* Ezeknek az összege azért több, mint 144, mert a sorozatok között több koprodukciós is található.

**Talán itt a legszembetűnőbb a dolog szubjektivitása, hiszen, ha tárgyilagosan néznénk a dolgot, talán nem kerülne 13 magyar sorozat egy ilyen listára, míg olaszból teszem azt csak 4, franciából meg csak 2.


2. A sorozatok úgy a kétharmada (szám szerint 93 db!) 1999 után készült, vagy, bár az ezredforduló előtt kezdődött, utána fejeződött be. Ezt azért fontos megemlíteni, mert ebből is látszik, hogy nem véletlenül mondom mindig azt, hogy ma éljük a sorozatok aranykorát. Ugyanis, tisztelet a kivételnek, a TV-szériák megszaporodásuk idején, a 70-es és 80-as években, általában a silány szórakoztatást szolgálták - az igényes darabok többnyire Európában, annak is inkább a keleti és déli részén születtek. Ma viszont, amikor még a kevésbé ismert sorozatok között is nem egy olyan zseniális darab van, mint a Mad Men, a Skins, a Sanctuary, a Rescue me, a The Wire (a Drót), a Swingtown vagy a How I met your mother, nem lehet szemet hunyni afelett, hogy, egyrészt Amerika és Anglia túlsúlya megkérdőjelezhetetlen (a listán 104 sori amerikai vagy angol!), másrészt, a sorozat mára egy felnőtt és kiforrott filmes műfaj lett, mostanság alighanem az egyik legfejlődőképesebb.


Hogy személyes példát ráncigáljak elő: 2004-ben váltam sorozatkedvelővé, a Lost c. széria hatására, s utána már nem volt megállás. Volt bizony mit pótolni, de még inkább volt - és hál istennek van is - mit várni, nézni, daráli a maiak közül is...


Így jutotttam el egyébként odáig, hogy (talán szerénytelenség nélkül mondhatom - "Szerénység! Ne tömjénezze magát... Ha valamit szeretek magamban, akkor az a szerénység!" Bástya elvtárs in: Tanu) ma már be merek vállalni egy ilyen listát.


So now: for something completey different! (In: Monty Python's Flying Circus)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése