2009. augusztus 16., vasárnap

Sitcom+TV-show 9. - The Thin Blue Line / Dilizsaruk (1995-1996)










Ben Elton showrunner 1995-96-os projectje, mely mindössze két évadot élt meg, ismét a jó öreg angol humort képviseli – de nem az agyament Mr Bean módjára.

Őt azért emlegettem fel itt, merthogy a sorozat főszereplője Rowan Attkinson, vagyis Edmund Blackadder és Johnny English egy személyben, és igen, (sajnos) Mr Bean is (az a sorozat nem véletlenül nem szerepel a listámon), aki ezúttal egy túlságosan is lelkiismeretes, csőagyú- és látású rendőrparancsnokot játszik, nem is akármilyen zsenialitással oldva meg a feladatot.

Azért szeretjük annyira ezt a show-t, mert, ha nem is feltétlenül a finomabb, de mindenképpen az igényesebb angol humort képviseli, és egy olyan színt vitt bele a sorozattörténetbe, amilyet sem előtte, sem utána senki.

Alapszitu

Raymond Fowler rendőrtiszt nehéz eset. Görcsösen ragaszkodik a paragrafusokhoz és a törvény betűihez – ezt munkatársai viszont nehezen tolerálják. Ott van példának okáért Patricia a felesége, aki állandóan könyörög, hogy éljenek már egy kis házaséletet (Raymond kifogása jellemző: „We’rent living sexual life, so we can’t have sexual problems.”). Aztán Derek (David Haig), a felettese, aki állandóan értelmetlen utasításokat osztogat, és önmagát fényezi, és akkor még nem is szóltunk az együgyű Goody-ról, és az enyhén feminista Habibról.

Egy álmos londoni rendőrkapitányság látszólag nem túl izgalmas élete...



How I met this series?

Magyarországon valamikor a ’90-es évek végén kezdte el adni a királyi tv. Már akkor is meglestem pár részt, bár a teljes sorozatot csak nemrég, a már emlegetett Comedy Centralon követhettem végig.

Miért és kinek érdemes megnézni?

Azoknak, akik a szellemességet összekeverik a pihentagyú hülyeségekkel (a kettő között nagyon elmosódott ám a határ – ld. Egy rém rendes család), azt ajánlom, inkább hagyják ki. Ehhez a humorhoz jó antenna és némi szellemi frissesség szükségeltetik, aki pedig nem szereti az angol humort, ehhez hozzá se kezdjen.

Mindentaszemnek:

A sorozat Mo-n is nagy kedvenc. A youtube-on is fenn van egy két részlet, ha valakit érdekel - pl. ez is, amelyben Derek Grim felügyelő, Raymond felettese kifejti, hogy a foci miért vagy játék, azaz, hogy mégis az, vagyis, hát mégsem...

A jelenetet Habib csípős megjegyzése teszi teljessé:



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése