2009. szeptember 1., kedd

Életrajzi dráma 9. - Zrínyi (1973)










Ismét egy elfeledett sorozatról lesz szó, s minthogy magyar, ráadásul bő három évtizede készült, hát kétszeresen, háromszorosan is elfeledett.

Pedig "showrunnere" (ebben az esetben ez nyilvánvalóan anakronisztikus fogalom), Zsurzs Éva nem utoljára kerül szóba a listán - olyan irodalmi adaptációk kapcsán fog még felbukkanni a neve, mint a két fantasztikus Mikszáth Kálmán regény-adaptáció - a "Fekete város" és a "Különös házasság".

Tulképpen itt egy tv-játékról van szó, vagyis jóval kisebb költségvetésű sorozatról, mint a fentebb emlegetett két adaptáció, úgyhogy kétszeresen is pedálozni kell a színvonalért.

Szerencsére nálunk ebben az időszakban nagyon színvonalas tévéjátékok készültek - így végül ebben az esetben sem lett akármilyen a végeredmény - köszönhetően a "showrunner" mellett Eörsi Ferenc forgatókönyvének, aki egy bizonyos - talán nem ismeretlen a cím - "A tenkes kapitánya" írója is volt, és a kitűnő színészeknek, ebben az esetben elsősorban a Zrínyi Miklóst rendkívüli tehetséggel alakító Bessenyei Ferencnek, a feleségét alakító Ruttkai Évának, no meg Bara Margitnak, Bitskey Tibornak, Bánffy Györgynek...

Már persze ha egészen véletlenül mondanak ezek a nevek vmit... :)



Alapszitu

A "Zrínyi" egy évszázaddal játszódik a György barát után - még sötétebb és még kilátástalanabb időszakban - s egy rendkívüli kreativitású és tetterővel bíró férfiról szól: Zrínyi Miklósról, a költőről és hadvezérről.

Ugyanúgy három részből áll - ám azzal ellentétben a bemutatott személyiség csupán utolsó két évének (1663-64) történetére koncentrál.

Ez a két esztendő, amelyben a főkarakter élete legnagyobb sikereit éri el, és egyben a legnagyobb megaláztatást kell elszenvednie, amit elszenvedhet - majd röviddel ezután egy vadászbalesetben meg is hal. E sikerek az 1663-64-es híres "téli hadjárat" történetét foglalják magukba, a megaláztatás pedig az ezt semmissé tevő osztrák döntések eredője, amelyek megsemmisítették hadi sikereinek eredményeit.

Osztrák és török: eközött a két ellenfél között örlődik fel lassan az ország és Zrínyi is - a sorozat elsődlegesen nagy erénye pedig az, hogy meglehetősen hitelesen ábrázolja ezt a folyamatot.


How I met this series?

Úgy tíz éve, a királyi tévén...


Miért és kinek érdemes megnézni?

Akit valamilyen szempontból érdekel egy tetterős ember amortizálódásának hiteles története az ne hagyja ki...



Mindentaszemnek:

Vagy inkább semmit?

Sajnálom, de ezúttal - elsőízben a blog történetében - egy videót sem találtam az ajánlott sorozathoz...

Jó hír viszont, hogy:

Így hamarosan látható lesz az egész széria - a György baráthoz hasonlóan - az MTV videótárában.

Ha majd így lesz, update ráfrissítek erre a bejegyzésre - addig meg érjétek be ennyivel... :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése