2009. szeptember 5., szombat

Életrajzi dráma 8. - Johann Sebastian Bach (1985)
















Megint csak nem túl népszerű a sorozat, amiről írni fogok, de hát ez akár hagyomány is lehetne a klasszikus életrajzi drámák körében. Most is azért persze - csak, hogy még utoljára megfussam a kötelező köröket - mert nem sokan ismerik - relatíve régi, vagyis kevéssé hype-olt mivolta miatt.

Ezúttal viszont nem egy magyar sorozatról van szó (tulajdonképpen részben igen, hiszen egy koprodukciós projecttel van dolgunk, és ebben a magyarok is részt vettek), hanem egy NSZK minisorozatról a világhírű zeneszerző, J. S. Bach életével kapcsolatban, mely a nagy zeneszerző születésének négyszázadik évfordulójára készült, relatíve amúgy kevéssé ismert német színészek (no meg a mi Kozák András nevű, a weimari herceget alakító színművészünk) közreműködésével.


Alapszitu

Ahogy a többi életrajzi dráma esetében, úgy túl sokat itt erről sem fogok mondani: a téma természetesen Bach élete - ezúttal a teljes életmű - négy részben.

E kisebbfajta önálló filmnek is beillő epizódok elsősorban arra koncentrálnak, hogy Bach-ból hogy is született meg, az ami: ennek érdekében sokkal kevesebbet mutatnak meg a zeneszerző magánéletéből és műveiből, azonban többet a korabeli széttagolt Németország világából, hangulatából.




A sorozat esetében elsősorban az emelendő ki, hogy, főleg az újabbakkal ellentétben, nem a látványra, az eyecandy-re vagy a történet kosztümös mivoltára koncentrál, hanem nagyon is puritán, egyszerű látványvilág segítségével egy élet- és valóságszagú történetet mond el: olyan kitűnően, hogy az amúgy kisszámú egyéb Bach életét témájukul választó filmek is megirigyelhetnék.


How I met this series?

A magyar közszolgálati televízió valamelyik csatornája sugározta anno a kétezredik év környékén.


Miért és kinek érdemes megnézni?

Akiket valóban foglalkoztat ennek az embernek az élettörténete, és hajlandóak kb. négy órát rászánni arra, hogy, bár egy rendkívül szikár sorozat segítségével, mégis közelebb kerüljenek zenéjének világához, mint eddig valaha.


Mindentaszemnek:

Fájdalom, de sajnos ismét csak abban a cipőben járok, hogy egyszerűen nem találtam videót a jelen filmalkotáshoz -így be kell érnetek a képekkel...

Ces't la vie...


1 megjegyzés:

  1. Bach 1685-ben született, még nem volt születésének a négyszázéves évfordulója, szerintem mi már nem is nagyon fogjuk megélni... :-P

    VálaszTörlés