2009. szeptember 22., kedd

Életrajzi dráma 4. - Verdi (1982)

























Nos, talán nem kevéssé meglepő fejlemény az, hogy itt, az életrajzi dráma műfajának legmagasabb régióiban az olaszok uralma az igazán megtörhetetlen: ugyanis, bár bekerült egy friss darab is az első három helyezett közé, alapvetően a többi, az elsőt is beleértve olasz, ahogy a dobogóról épphogycsak lecsúszott negyedik is.

Az olasz sorozattörténet alighanem soha nem szárnyalt még olyan magasra, mint ennek az összesen három nagyívű életrajzi drámának a születése idején: ez pedig legelsősorban a rendkívüli profizmussal és történelmi hitelességgel operáló Renato Castellani és az olasz neorealizmus mestere, Roberto Rosselini életművében keresendő, no meg abban, hogy a napfényes Itália igazán bővelkedik megfilmesíthető életrajzokban.

Ilyen lesz majd Leonardo da Vinci-é, a kivételes szellemé és uralkodóé, Cosimo de Medici-é és, esetünkben, ilyen a termékeny operaszerző s a tizenkilencedik század egyik jelképe, Giuseppe Verdi élete is.

A nagyívű életpályából ugyanis kilenc epizódot ragadott ki az életrajzi sorozat mestere, Renato Castellani s forgatott belőlük igényes, minden részletre kiterjedő, mondhatni aprólékos szériát...




Alapszitu

Verdi élete gyakorlatilag egyet jelent a tizenkilencedik századéval: romantika, forradalmak és forradalmiság - és kronológiailag is ő maga volt saját évszázada: 1813-tól 1901-ig élt.

Renato Castellani legfőbb érdeme az, hogy ennek a rendkívüli zeneóriásnak az életét úgy dolgozza fel, hogy egy csak rá jellemző fogással él: a történet során ugyanis minduntalan felbukkan egy tudós alakja a korabeli díszletek között, aki felhívja a figyelmünket néhány fontos kérdésre, idézetekkel és tudományos meglátásokkal traktál minket és néha nem mutatja meg azt, ami csak a rendezői képzelet műve lehetne, a hitelesség és a didaktikus célok szolgálatában.

Ez a didaktikusság, oktató szándék, annak ellenére, hogy a film hangsúlyt fektet Verdi magánéletére is, néha erősen oktatófilm-ízűvé teszi a projectet - s hogy mégsem unja meg senki, sőt, éppen ellenkezőleg, nagyon is közkedvelt lesz, az már valóban Castellani kivételes képességeit dícséri (példa erre az imdb-n elért 7,8-as átlaga is - igaz, csak 91-en szavaztak rá).

Ronald Pickup - igen, ugyanaz a színész, aki a lentebb emlegetett Einstein-sorozat címszereplője is volt - pedig remekül hozza az öreg szőrmók - minden idők egyik legnagyobb zeneköltője - karakterét.

Akit érdekel a klasszikus zene, és az is, akit annyira nem, mind, egyként, megtalálhatja a megfelelő élvezetforrást a sorozatban - csak kicsit ki kell nyitnia az elméjét a dolog felé...


How I met this series?

Klasszikus sorozat a klasszikus időkből - az Európa szerte ismert és elismert életrajzi drámát számtalanszor tűzte műsorára a mindenkori magyar királyi tv.


Miért és kinek érdemes megnézni?

Akkor még egyszer: mindenkinek, akár fogékony a témára, akár nem.

Sztem nem lesz olyan, aki nem fogja élvezni...


Mindentaszemnek:

Érdekes: az egyetlen Verdiről készült életrajzi film, és még egy nyamvadt videó sincs fenn belőle a youtube-on?

Hát igen, ezt sajnos már megszokhattuk.

Vígasztaljon mindenkit az a tudat, hogy ez most már viszonylag ritkán fog előfordulni: úgy látszik, ez a mostoha sors, főleg az életrajzi sorozatoknak jutott.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése