2010. július 12., hétfő

"Na EZ már tényleg mindennek a teteje! Sci-fi? Fantasy? Mutánsos? És egyáltalán: mi az, hogy mutánsos? Iyen szó különben sincsen!"


















Kifutottunk a nyílt tengerre...

Nem, nem is ez a legmegfelelőbb hasonlat...



Inkább azt mondanám: végre eljutottunk a nyílt űrbe. Intergalaktikus civilizációk és hatalmas gázgömbök mellett elsuhanva ugyanis űrhajónk végre belépett a sorozatok világának igazi, hatalmas és fenséges csillagrendszerébe.

Műfaji értelemben - s ez a többi ezután következő kategóriára is igaz - drámák következnek, még konkrétabban sci-fik, fantasy-k és mutánsos szériák.




Na és itt bizony van mit magyarázkodni, mert hát:

1. Miért nem külön kategória a sci-fi, amely a sorozattörténet egyik alapvető ősműfaja?
2. Mi az, hogy fantasy, és egyáltalán, létezik fantasy-széria a Herculesen és a Xenán túl is?
3. És legfőképpen: mit is értsünk mutánsos sorozat alatt, valamint, mi különbözteti meg a sci-fitől, miért nem inkább alműfaja annak?



Nos tehát:

1. Bárki utánanézhet, mi az a sci-fi, bár kétlem, hogy sok egyéb dologgal szemben, pont ezzel ne volnánk tisztában.

A sci-fi a modern kor kultúrtörténetének egyik legalapvetőbb műfaja, könyvek, filmek és sorozatok egész garmadáját hívta életre, s ha már az utóbbiakról beszélünk: semmilyen sorozatműfaj tekintetében nem tapasztalható akkora rajongói lelkesedés, mint a sci-fi sorozatok esetében.



Valóban: a Star Trek, a Babylon 5, a Stargate vagy a Battlestar Galactica rajongói klubok generációit hívták már életre, melyeknek, mérete és létszáma tekintetében manapság jóformán mindegyike vetekszik a legnagyobb sci-fi sucker csoporttal szerte a világon: a Star Wars-fanokkal.

Jómagam egyik csoporthoz sem tartozom - sci-fik tekintetében, azt kell, hogy mondjam, kifejezetten elfogult vagyok.



És itt, ezen a ponton csaphat fel a tudományos-fantasztikus műfajok rajongóinak némiképp jogos felháborodása, hiszen:

a; Miért nem külön kategória?

b; Hol vannak a sci-fi klasszikusai a listáról - Star Trek, Babylon 5, Space: 1999, régi Battlestar Galactica, meg még ki tudja mi minden?



Nos: a; csak úgy, mert így döntöttem és így tűnt praktikusnak a tizenkétszer tizenkettő kategória kialakítása során a három műfaj erős átjárásai miatt és b; mert, bizony a sci-fi az elmúlt években olyan változásokon esett át, hogy az, akár tetszik, akár nem jócskán meghaladta az ún. klasszikusok jelentőségét.

A műfaj ugyanis kilépett a saját korlátai közül és olyan remekműveket hozott létre, amelyeket már nem csak a geekek, meg a sci-fi suckerek élvezhetnek, hanem akárki. A változást a Stargate SG-1 és a Sliders megindulása nyitotta meg a kilencvenes évek közepén, amelyek először állították a sztorit, a történetet a középpontba a tudományos és társadalmi szempontokkal és az elavult tudományimádatból származó őrültségekkel, blődségekkel szemben.



A második felvonást a karaktercentrikus sci-fi megjelenése hozta el, amely elsősorban a Battlestar Galactica és, bár messze nem csak sci-fi (valójában besorolhatatlan keverék) a Lost hozta el 2003-2004-ben - e két sorozat egyben, s ezt nem győzöm eléggé hangsúlyozni, generációnk két nagyszerűbb, két legalapvetőbb és két legzseniálisabb töténete.

A harmadik felvonást a műfajok keverése jelentette, amely már a 2000-es évek elején elkezdődött (ld. a legalapvetőbb alapművet, a Firefly-t vagy, a fene vigye el, éppenhogycsak kicsúszott Roswellt), de igazán a Dr. Who, a Heroes (amely viszont inkább mutánsos kategória) , a 4400 vagy a Sanctuary fejlesztette mesterin szintre - mindegyik, és kisebb testvéreik is, több műfaj elemeit gyúrták egybe a sci-fi keretei között.




E három kategória nagyjából érvényes a lista sorozatainak 3/4-ére, így az ún. klasszikusoknak, amelyeknek, nem titkolom, nem is szántam igazából helyet a legjobb 144 között, már nem maradt hely.

Sorry, sci-fi fuckers... :)




2. Valóban, jó kérdés, hogy egyáltalán létezik-e fantasy-sorozat, a Conan-en, a Hercules-en vagy a Xena-n kívül?

Nos, inkább olyan sorozatok vannak, amelyek tele vannak fantasy-elemekkel, de kizárólag fantasy-tematikájú és egyben rendkívül értékes sorozat - nos nem igazán van.




Kivételt képez talán néhány próbálkozás - pl. a Hallmarkos K. Le Guin-féle Earthsee - sorozat vagy a The Legend of the Seeker c. meglehetősen friss darab - de ezek a sci-fik mennyiségéhez képest abszolút elenyésző számban vannak jelen a sorozatok világában. (Majd talán most, a The Game of the Thrones 2011-es premierjével változhat valami, bár nem hiszem, hogy ennek hatására fog beindulni egy fantasy-hullám, hiszen a jó fantasy sok ötletbe és pénzbe kerül).

A listánkon, egy fantasy sorozat sincs, csupán fantasy elemeket tartalmazók, s mivel a sci-fihez áll legközelebb a műfaj, így indokolttá vált az egy kalap alá vevés.



3. A mutánsos dolgokat általában valóban a sci-fi egyik alműfajaként szokták emlegetni, de mivel én régimódi vagyok és a sci-fi szó hallatán az űrben cikázó űrhajók jutnak az eszembe, jogosnak találtam, hogy a mutánsos dolgok kapjanak egy külön kategóriát. Viszont, mivel ez sem foglalt volna magába 12 sorozatot, s maga a műfaj a fantasy-hoz hasonlóan megint csak a sci-fihez áll a legközelebb, így indokoltnak találtam, hogy bár kétségtelenül a tudományos-fantasztikus csapat kárára, bepakoljam ide azt az e műfajba sorolható pár sorozatot, amelynek feltétlenül itt a helye a 144 között.



A hosszúra nyúlt mentegetőzés után még két fontos megjegyzés.

Egyrészt: nyomatékosan felhívnám a figyelmet arra, hogy a lista egyik helyén egy magyar sci-fi klasszikus is van. Talán nem ezen a helyen számítanánk egy újabb magyar szériára, de mégis, egy magyar sci-fi író magyar adaptációja is ott van a 12 között - és nem, ne féljetek, nem az Űrgammákról van szó, és nem is a Pirx-ről (azt egyébként is Lem-írta).

Ez a sorozat 1975-ben készült, tehát utóbbi után, de az előbbi előtt.



Másrészt: a következőkben még többször találkozhattok majd gyűjtőkategóriákkal a listán - csak felkészítek mindenkit, hogy ne csodálkozzon - ám azok tekintetében sosem lesz majd szűkség ennyi magyarázkodásra, mint ezúttal.

Hiába no, valahogy be kell biztosítanom, hogy a sci-fi suckerek ezután nem szomjazzák a véremet ezért a vakmerő osztályozásért (az ő kiengesztelésükre került be ennyi kép más sci-fi sorozatokról/-ból)...

Úgyhogy, remélem, béke van, barátaim. :)



Nos, ha igen, akkor mondjunk egy so say we all!-t és csapjunk a lovak közé!

Bocsánat: állítsuk be a következő ugrási koordinátákat...

Visszaszámlálás:

3...

2...

1...

Jump!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése